marți, 17 iunie 2008

Putina politica interna

In larma discutiilor despre taberele din Consiliul General, in PNL se ascut sabiile. Primul a atact, asteptat de altfel dar totusi surprinzator de rapid si direct, Calin Popescu Tariceanu care a cerut nici mai mult nici mai putin decat demisia tuturor celor ce au obtinut in alegeri un scor slab. Mai mult, la intrebarea directa a jurnalistilor, Premierul a confirmat ca il are in vedere si pe Ludovic Orban si a plusat, amenintand nu doar cu sanctiuni pe linie de partid ci si pe linie institutionala. Faptul ca Premierul Romaniei isi regleaza problemele interne de patid in Guvern, si ca un ministru poate fi demis nu pentru ca este incompetent ci pentru ca nu si-a indeplinit sarcinile de partid, este in sine o problema asupra careia nu voi insista insa.
Meciul s-a jucat totusi in favoarea lui Ludovic Orban care a declarat transant ca nu cunoaste institutia demisiei si care a avut alaturi de el doi dintre cei mai vocali lideri PNL : Crin Antonescu si Norica Nicolai. Gresala lui Tariceanu nu este ca l-a atacat pe Orban ci ca a deschis un subiect pe care nimeni altul, cu atat mai putin totusi perdantul Orban nu ar fi indraznit sa-l propuna intr-un moment in care PNL sarbatoreste scorul bun obtinut in aceste alegeri: presedentia partidului. Cu aceasta ocazia, Tariceanu a aratat ieri ca ii este frica pentru scaunul sau, si a si aratat pe cel de care ii este frica. Ori de la Merton incoace, profetiile se cam autoindeplinesc.
Cred cu tarie ca, pana ieri seara, Tariceanu nu avea contracandidat pentru functia de Presedinte al PNL. De asemenea cred ca din acel moment Ludovic Orban nu are alta sansa de supravietuire politica decat castigarea acestor alegeri. Ori Orban a castigat impotriva lui Olteanu intr-un moment in care toata lumea paria pe acesta din urma, asa ca ne putem astepta la surprize pe acest front.
Invins pe teren propriu, Tariceanu a atacat din nou stazi si i-a comunicat sec Prefectului Capitalei ca maine il va schimba din functie. Trecem relativ usor peste faptul ca Prefectul este independent politic si admitem de dragul argumentatiei ceea ce presa afirma raspicat: Catalin Deaconescu este unul dintr apropiatii lui Orban. Gresala lui Tariceanu, de a ataca pe terenul adversarului, teren pe care nu-l cunoaste suficient de bine, il poate costa o noua infrangere. In Bucuresti Orban este lider incontestabil, sustitut de cei a caror esec in alegeri si-l asuma.
Acest atac gratuit este periculos pentru ca transmite o stare de nesiguranta in partid si adanceste bresa creata cu o zi inainte. Nu doar ca imparte partidul in doua tabere ci pentru ca o parte din cei ce vor ramane cu Tariceanu o vor face doar pentru a nu impartasi soarta lui Deaconescu. Ori genul acesta de legatura se rupe de obicei in cabina de vot (vezi aceeasi lupta Orban-Olteanu).
Pana in acest moment scorul este 0-2 pentru Orban (ascult meciul in timp ce scris asa ca m-am molipsit si eu) iar mingea este la acesta. Asa ca asteptam cu nerabdare Delegatia Permanenta!

3 comentarii:

Anonim spunea...

INTRESANT ESTE CA TOATE ASTEA SE VAD CU OCHIUL LIBER . PE TARICEANU
IL SCOATE DIN POLITICA ,NU BASE CI
ORBAN SI ANTONESCU(CRIN)

Anonim spunea...

@anonim

eu zic ca se scoate singur. Sacrificarea lui Catalin Deaconescu a aratat cat de disperat este. Eu nu cred ca orban va sta cu mainile in san si sa astepte sa fie demis. Ori singura solutie este sa-l contracandideze la sefia partidului.

In plus, daca Orban va fi reconfirmat de delegatia permanenta AR PRIMI UN VOT IN ALB PENTRU SEFIA PARTIDULUI.

asa ca, pentru Tariceanu, oricum cade, pica rau

Anonim spunea...

Mihai Popescu are 24 de ani, din Timisoara si are nevoie urgenta de 40 000 de euro pt o operatie pe creier in Germania pt a extirpa o tumora. Intra pe site-ul sau www.mihaipopescu.com si citeste poveste lui… Haideti sa-l ajutam! www.mihaipopescu.com