duminică, 12 octombrie 2008

(tele)justitia și capcanele ei

Zile acestea se desfășoară o campanie de presă împotriva angajaților statului care au câștiguri foarte mari. Sunt prezentate cazuri de directori și personal de conducere din diverse regii, care de care mai obscure, care câștigă enorm, indecent chiar. Nu fură! Câștigă legal. Dar moral?
Demersul este bun, mai ales pe fondul discuțiilor despre golirea bugetului și imposibilitatea măririi salariilor bugetarilor dar ineficient dacă nu este dublat de actiuni în justiție. Pentru că, pe sistemul câinii latră, caravana trece, indivizii aștea vor primi salariile și luna viitoare, și anul viitor,și după schimbarea Guvernului. Pentru că sunt eterni, nesimtirea lor imensă și dublată de o putere de cumpărare - nu de bunuri materiale ci de factori de decizie- pe măsură.
Atât timp cât justiția nu intervine, toate articolele și materialele prezentate la oră de maximă audiență sunt egale cu zero. Ba chiar pot avea efect de chatarsis. Oprobiul public la care aparent sunt expuși acești indivizi poate echivala în ochii cetățenilor cu justiția și poate domoli dorința reală de justiție.
În schimb Guvernul va ""beneficia" - nu total nemeritat dar disproporțional cu vina - de efectele acestei campanii, pseudo-silogismul clientelei politice beneficiare a guvernării fiind exploatat de adversari în lupta electorală. Pe cheltuiala noastră.

3 comentarii:

Constantin spunea...

"...indivizii aștea vor primi salariile și luna viitoare, și anul viitor,și după schimbarea Guvernului."

Nu-i asa!
Acestia sunt pusi pe baza de clientela politica. Odata cu schimbarea guvernului se schimba si fruntasii acestor institutii si regii.
Am ferma convingere ca o parte din veniturile celor incriminati se intorc la matca, adica la partid.

Anonim spunea...

sunt sigura ca sunt clientela politica. Doar ca nu sunt clientele unui singur partid ci a intregului spectru politic. Cu toata amaraciunea iti spun ca ei raman pe functiile astea. Cel putin o parte dintre ei. Da, unul,doi, mai notorii vor fi demisi. Ceilalti nu, eventual vor face un pas in spate, din director in director adjunct. In rest nu se schimba mare lucru.

Si altceva, sa presupunem ca urmatorul partid de guvernamt ii va schimba din functii. Crezi ca cei pe care-i vor pune in loc vor fi mai buni. sau ca vor fura mai putin. Eu nu cred.

Anonim spunea...

eu sint stupefiata de adevaru cuprins in expresia ,nimic nu e nou sub soare, Va amintiti cum Constantinescu,fie iertat,se minuna, la final de manmdat, de acelasi lucru!!!!!!!!!!!!
Ei bine,aflati ca se stie foarte bine despre aceasta anomalie,la toate nivelele.Explicatia este simpla-este o cale facila de a compensa clientela fidela