marți, 6 mai 2008

Da noua ce ne dati?

Un spot al Antenei 3 despre care intre timp am aflat ca este interzis de CNA si pe care il gasiti pe blogul tonomatului-ciutacu, avertiza romanii sa aiba grija cum isi aleg stapanii. Bine tintit, bine realizat, si foarte dur, spotul se dorea un avertisment pentru cei ce vor vota la 1 iunie.
La el ar fi trebuit sa fie atenti cei plimbati prin excursii de partide, pentru cei ce au primit un miel de paste sau celebrii mici asezonati cu bere de 1 mai si in general toti cei ce intreaba "da noua ce ne dati" atunci cand sunt abordati de sustinatorii unui candidat. Ar trebui sa fie atenti pentru ca primirea de mita, fie si electorala, se plateste. Doar ca, in timp ce mita in bani se contabilizeaza in ani de inchisoare, mita electorala se plateste in gropi, in stat in trafic, in muscaturi de caini vagabonzi si in poluare.
Atat timp cat cetatenii vor fi mai receptivi la aceste mici atentii decat la programele politice ale candidatilor, tendinta partidelor politice de a propune nulitati "cu potenta financiara" pentru functia de primar va fi mai mare si cu atat mai mult vor "strange" din timp banii pentru campanii cat timp vor fi la putere, sau la ciolan. Pentru ca o tara are politicienii pe care ii merita. Si pentru ca nimic nu e gratis pe lumea asta. Doar momentul scadentei difera.
Un vot poate insemna respect pentru cetatean sau petreceri ieftine. Niciodata amandoua. Pentru ca nu ar fi rentabil. Asa ca, la intrebarea de mai sus, singurul raspuns corect care imi vine in minte ar fi: sansa de a avea un Primar pentru voi nu pentru ei.

5 comentarii:

Ndrey spunea...

salut as vrea sa ma adaugi si pe mine la blogroll, si eu voi face la fel. daca esti de acord da-mi un email la ndrey07@gmail.com si sterge-mi commentu asta,alta modalitate nu am gasit sa te contactez. mersi.

Diana spunea...

Imi permit sa-mi exprim si eu parerea, asa cum apare ea pe blogul meu:

Da, da, da... Se discuta deja poate prea mult despre asta, in special la Antene, ca doar e in interesul lor sa se victimizeze. Indreptatit sau nu.

Am vazut spotul intr-o dimineata, dupa ce matusi-mea trecuta de mult de 80 de primaveri ma face atenta si ma intreaba ce-i cu astia. M-am uitat. Am ridicat o spranceana. Nu reuseam sa-mi dau seama daca e bun sau nu. Seara, se anunta ca a fost interzis de CNA. Am ridicat iar o spranceana. Nu reuseam sa-mi dau seama daca era cazul sau nu.

Aceasta e inca reactia mea cu privire la filmulet. Dupa atatea zile in care a fost dezbatut si rasdezbatut, nu sunt in stare sa emit pareri calitative pertinente. Dar stau foarte bine la ridicatul din spranceana.

E un spot bun? Hm... E un spot indraznet, asta e cert. Indrazneala nu trece niciodata neobservata, fie ca e buna sau rea. Dar cum there's no such thing as bad publicity, orice tip de indrazneala e suficienta sa faca lumea sa caste ochii. Cu siguranta a atras atentia mea, a colegilor mei, a cunostintelor mele, dar credeti ca nea Nelu care lucreaza la linia de tramvai de pe Mihai Bravu a inteles mare lucru? Este el convins ca alegerea unui leader este o treaba serioasa cu implicatii asupra vietii fiecarui om? Mai degraba, cum a zis si Ecou, s-ar imbata cu mirosul mititeilor si, plutind psihedelic in urma lui, ar pune stampila hipnotizati unde le-ar dicta simtul olfactiv.

E un spot rau? Hm... Cam nelalocul ei hiperexpunerea comunista. Vrem sa transmitem strainilor ideea ca noi de fapt nu am evoluat deloc? Ca am ramas aceiasi supusi neolitici cu esarfa rosie la gat? Ca nici noi insine nu ne vedem mai emancipati, mai orientati spre Vest, mai rationali? Ba chiar "reclama" insasi te indeamna sa-ti alegi un stapan, si nu un conducator.

De observat e insa ca anul acesta avem campanie electorala la primarie, si nu la presedintie, cum ar sugera pozele ilustrilor nostri conducatori din filmulet.

P.S. Vad ca numarul fanilor tai e in crestere. :P

Anonim spunea...

@ndrey
blogul tau imi place, si il voi citi in viitor. Persoanele pe care le trec in blogroll sunt insa oameni care imi plac MULT, si e modul meu de a transmite acest lucru. Asa ca un "troc" pe aceasta tema este exclus, dar asta nu inseamna ca e exlusa si adaugarea ta in lista.
@ diana,
mie personal spotul mi se pare bun. Dur dar bun. Nu-mi fac probleme de modul in care ne-ar vedea strainii prin intermediul acestuia. Cred ca sunt alte lentile care prezinta mult mai sumbru realitatea romaneasca. In ceea ce-l priveste pe nea Nelu, greu de spus.Tind sa-ti dau dreptate.Nu a inteles mare lucru. Dar e un prim pas, necesar spun eu daca vrem ca in viitor sa avem lideri nu stapani.

Anonim spunea...

Va ofer mai jos cateva instantanee intelectuale de la reuniunea PES Activists Bran-Brasov 09.05.08...

http://sorinplaton.wordpress.com/2008/05/11/cap-compas-catre-normalitate/

...ca noi mai si munceste si nu numai gandeste... :)

1=

Anonim spunea...

Si uite ca i s-a spus STOP acestui clip. Deh, securitatea inca n-a murit.