miercuri, 19 martie 2008

Cu un mogul mai putin

Dupa un week-end maraton de talk-show-uri avand ca subiect declaratia Presedintelui cu privire la mogulii din presa, Realitatea TV a decis sa treaca peste faptul ca patronul trustului a fost inclus in "infama" lista.Primul semn al schimbarii, timid, a fost prezentarea in repetate randuri a procentul ridicat al celor care, la Zidul Realitatii, au declarat ca presa se face vinovata de atac la adresa familiei Presedintelui.

Poate e cazul sa lamuresc de ce nu cred intr-un astfel de sondaj realizat fara metodologie adecvata: pe de-o parte apare fenomenul numit de Noelle Newman in "Spirala tacerii" al minoritatii galagioase care acopera glasul majoritatii tacute, ducand la o schimbare perceptibila a opiniilor acesteia din urma. Pe de alta parte se manifesta si gate-keeper-ii care lasa sa treca de ecran doar afirmatiile care le convin, sau in procentele care le convin, deteliorand imaginea de ansamblu a telespectatorului vis-a-vis de subiect.Si nu in ultimul rand, si aici parasesc spatiul teoriei pentru a ma cufunda in practica politica romaneasca, nu cred in acest demers deoarece stiu sigur ca PD (actual PLD) are o guerrilla antrenata pentru reactie rapida, ce actioneaza pe forumuri, la astfel de sondaje, la emisiuni, de care se ocupa insusi Silvian Ionescu, seful de altadata al actualui presedinte.
Dupa ce semnalul de impacare s-a dat, semnele s-au imultit, culminand cu emisiunea de astazi a lui Robert Turcescu care m-a convins ca in curand Realitatea se va reintoarce la discursul sau ne-tomonat iar Sorin Ovidiu Vantu va putea dormi linistit, DNA-ul veghind ca nimeni sa nu-i tulbure somnul.
Eu cred ca decizia lui Sorin Ovidiu Vantu a carui adresa o cauta DNA-ul de cateva luni in zadar pentru a-l chema la audieri de a-si lasa ziaristii ne-tonomat sa-i ridice (evident impartial) statuie Presedintelui este una corecta. Sau macar benefica! In primul rand, ca recompensa, va primi un elegant NUP in timp ce Maria Vlas va vorbi in pustiu despre modul in care a facut banii pentru finantarea trustului de presa pe care il detine. In al doilea rand, pentru ca pastrand linia de atac, audienta postului sau ar fi scazut dramatic, cei inversunati impotriva lui Basescu alegand mult mai agresivul si mai atacatul post concurent, in timp ce"fanii Presedintelui" s-ar fi reorientat spre un post care le-ar fi confirma propriile opinii.
Cu alte cuvinte, miscarea mi se pare a fi una de tipul win-win. Singurul perdant fiind poporul roman. Dar am stabilit de mai demult ca el nu prea conteaza!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Poporul roman pierde. O.K. Dar, ce poate el sa inteleaga sau, sa zica in acest context?

Anonim spunea...

Din pacate nu mare lucru. Penalizarea prin vot nu se pune, din cauza ca va fi nevoit sa aleaga tot din "oferta" partidelor. In plus pe fondul scandalului "cetei lui pitigoi" niciun mesaj interesant nu
poate fi auzit. Speranta mea, stiu ca suna aiurea, este in civilizatia "fortata". Promit sa revin cu amanunte :)