luni, 24 martie 2008

Vremea aliantelor a trecut

Dupa esecul rasunator al celor doua aliante de dreapta, ulterior castigarii alegerilor si in timpul guvernarii, impresia mea este ca in Romania doar mentionarea unei astfel de structuri determina pierderea si nu castigarea de voturi. Cu toate acestea doua aliante -una anuntata alta doar discutata pe la Vila Lac 1- sunt in vizorul opiniei publice in ultima vreme.
Prima, numita pompos Polul de centru-dreapta aduna un partid in cadere libera cu unul votat doar de membri sai si rudele lor de grad 1. Liberalii uita astfel nu doar diferentele de opinie din perioada interbelica cu PNT-ul din care deriva Alianta Populara ci si cele de data mai recenta, din timpul guvernarii Conventiei Democratice, care condamna din start proiectul politic. In plus, nu pare a-i deranja nici incalcarea uneia dintre regulile fundamentale de constituire a aliantelor: niciodata sa nu realizezi o astfel de structura politica atunci cand credibilitatea partidului "lider" este in scadere.
Cea de-a doua alianta ce se pregateste sa isi faca intrarea pe scena politica este una nascuta nelegitim, ambii parinti negand orice implicare chiar si atunci cand sunt prinsi asupra faptului. Din pacate cel ce pierde in acest joc de-a "hai sa ne vedem ca apoi sa le spunem prostilor ca nu ne-am intalnit" este PNL deoarece alianta cu PSD are un potential distructiv asupra nucleului dur al liberalilor, ce poate determina o migrare in masa a acestora spre PLD-ul care tocmai a anuntat ca ii primeste cu bratele deschise.

Aflat intre o alianta cu un partid ce are mai putin de 1% in sondaje si un partid pe care votantii liberali il considera cripto-comunist, Tariceanu se incapataneaza sa ingroape liberalismul romanesc. Si pana acum se pare ca ii iese.

PS: ca tot vorbim de sfarsitul tragic al partidelor istorice, PNT-cd a anuntat o alianta cu PNG-ul lui Becali. Ce urmeaza?

Niciun comentariu: